Tamna Tema
Bacaju se tone mandarina, šteta već preko tri milijuna eura. Tko je odgovoran?

Bacaju se tone mandarina, šteta već preko tri milijuna eura. Tko je odgovoran?

Proivođači i otkupljivači mandarina s područja Neretve ove će sezone zbrajati štetu koju im je nanijela sredozemna voćna muha. Tehnika suzbijanja tog nametnika uspješno se na zadovoljstvo svih u lancu provodi više od 15 godina, no ne i ove, pa se bacaju tone mandarina.

Proizvođači i struka na početku su godine upozoravali na to što će se dogoditi ako se metoda za suzbijanje tog nametnika ne provede. Berba je pri kraju, a šteta je već sada prešla tri milijuna eura, piše N1.

Jurica Kapović, proizvođač mandarina iz Opuzena, do sada je ubrao oko 60 tona mandarina, ali nije sretan jer je polja neretvanskih mandarina poharao je najveći neprijatelj – voćna muha. 

“Očekujem da će pet, šest tona propast zbog voćne muhe. Već je propalo ustvari, pala je pod stabla ali je sada moramo pokupiti i zbrinuti na adekvatan način. Ljudi koji su se trebali baviti voćnom muhom zakazali su za ovu godinu”, kaže Kapović.

Jer nadležni ove godine nisu proveli SIT tehniku – puštanje sterilnih mužijaka s ciljem sprječavanja širenja najštetnijeg kukca svjetske poljoprivrede.

“Mislim da su odgovorni Ministarstvo poljoprivrede, HAPIH koji to provodi na terenu te sami proizvođači koji nisu udruženi i na žalost ih se ništa ne pita”, poručuje Stipo Šuman iz Agronoma.

A zašto se nije provela metoda suzbijanja sredozemne voćne muhe upitano je resorno Ministarstvo i Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu – odgovor za N1 je stigao samo od HAPIH-a.

 

Komentar / Odgovori