Tamna Tema
Vozač bez kočenja naletio na dijete na zebri: ‘Gledao sam na mobitel…’

Vozač bez kočenja naletio na dijete na zebri: ‘Gledao sam na mobitel…’

Vozač Bolta naletio je automobilom na djevojčicu koja je bila na pješačkom prijelazu. Dijete se danima borilo za život u bolnici.

Prema optužnici, Dubravko (54) je u ožujku oko 20.50 sati u Dugom Selu upravljajući opelom Ulicom Josipa Zorića naletio na pješakinju na zebri koja je od siline naleta odbačena na poklopac motora i prednje vjetrobransko staklo vozila i potom pala na kolnik.

Djevojčica je “zadobila teške povrede opasne po život, u vidu prijeloma sljepoočne kosti, tjemene i jagodične kosti, difuznog oštećenja mozga, krvarenja unutar tvrde moždane ovojnice i mekih moždanih ovojnica, prijeloma ključne kosti, nagnječenja pluća i prijeloma natkoljenične kosti”.

Dubravko je rekao da mu je žao zbog svega te je priznao kako je vjerojatno vozio brže od dopuštene brzine, a pješakinju nije vidio prije udarca.

“Koliko znam, ispred mene nije bilo vozila, vjerojatno nisam kočio niti usporavao prije pješačkog prijelaza. Tijekom vožnje sam povremeno gledao u mobitel jer sam imao uključenu navigaciju”, rekao je vozač u istrazi.

Svjedok Toni te je večeri zaustavio svoje vozilo ispred pješačkog prijelaza, blizu poduzeća „Dukom“, kako bi propustio pješakinju.

“Kada je počela prelaziti preko pješačkog, uočio sam iz suprotnog smjera vozilo koje se kretalo većom brzinom od dopuštene. Kako nije usporavao, počeo sam mu trubiti. Ali, kad je djevojčica došla skoro do kraja pješačkog i nogostupa, vozilo ju je udarilo i odbacilo u zrak.

Nakon toga je pala na asfalt i ostala nepomično ležati. Bila je noć, vedro, cesta suha, javna rasvjeta upaljena, a pješački prijelaz vidljiv jer je imao dodatno osvjetljenje. Dijete se normalno kretalo i prije nego što je kročila na zebru stala je i gledala može li sigurno proći”, ispričao je Toni.

Prometni vještak naveo je kako se uz “sjeverni rub kolnika ulice Josipa Zorića kod raskrižja s Ulicom Eugena Kumičića nalazi prometni znak „Obilježeni pješački prijelaz“ te se isti znak nalazi na samom pješačkom prijelazu uz dodatno žuta treptava svjetla te dodatnim osvjetljenjem”.

Djevojčica je zapravo spašena hitnom liječničkom intervencijom jer joj je život doista visio o niti. Da stvar bude gora, Dubravko je već prekršajno kažnjavan zbog nepropisne vožnje u naseljenom području te su mu izricane zaštitne mjere zabrane upravljanja.

“Iz toga proizlazi da inkriminirani događaj nije izuzetak u njegovu ponašanju te da izrečene prekršajne sankcije na njega nisu imale pozitivan utjecaj. Upravo suprotno, on ustraje u protupravnom postupanju, pri čemu njegovo ponašanje sada prelazi u kaznenu sferu”, navodi se u optužnici.

Državni tužitelji za Dubravka zato traže godinu dana bezuvjetnog zatvora. No, to nije nikakva utjeha za djevojčicu i njezine roditelje jer su posljedice na njezino zdravlje trajne., doznaje danica

Komentar / Odgovori